U bevindt zich nu op: De Jaren 1961-1967 1963-1965

1963 - 1965

Behoudens de in mei van dit jaar gehouden oefening "Huifkar IV", welke een grote herhalingsoefening voor de basis inhield, is er nog de exchange naar Bodø geweest in juni van dit jaar. Jammerlijk was het verlies van twee vliegers waaronder de Ops-officier de Kat Angelino. Later in het jaar heeft zich, na een lange periode van rust op dat gebied toch nog een commando-overdracht afgespeeld. Chief of the Redskins Indians werd Frits Giebel.
Zoals reeds eerder aangehaald, begint de AMF taak een wezenlijk bestanddeel van het jaarprogramma van 314 squadron uit te maken. Om zich in dit noordelijke en vaak koude gebied in leven te kunnen houden bij eventuele problemen is een training in "survival" noodzakelijk. Onder de naam "Operatie diepvries" gaan dan ook vele 314 makkers naar Velse Skaugum. In juni 1964 volgt dan ook nog een squadron AMF move naar Bodø, alwaar deelgenomen wordt aan de oefening "Northern Express". Onder leiding van Maj. F. Giebel werd in november 1964 het 12,5 jarig bestaan gevierd. Een grootst feest, de nodige speeches en aanbiedingen van cadeau's omlijstte het geheel.
Qua vliegveiligheid begon 1964 m.b.t. het onderdeel ernstige ongelukken een periode van 3 jaar zonder enig ongeluk met dodelijke afloop. Naast een wintersurvival en een AMF oefening werd ook nog de oefening "Fallax" vanaf Gilze-Rijen gevlogen. Het jaar werd beëindigd met een whiskey-feest.
In 1965 is even een rustpunt bereikt voor wat betreft trips naar het noorden. Onmiddelijk is dit uitgebuit om eens anderen te leren kennen waardoor een squadron exchance naar Weatherfield werd gehouden. 8 vliegtuigen van 314 hebben aan deze exchange deelgenomen. 4 vliegtuigen gingen tegelijkertijd naar Denemarken om deel te nemen aan de gunnery oefening "Bulls Eye". In maart had Kap. Walraven zijn 6000ste vlieguur volgemaakt bij het 314 squadron en met een 314 vliegtuig. Voor Maj. A.J. v.d. Heiden (HBVD) had koninginnedag een feestelijk tintje door de uitreiking aan hem van een koninklijke onderscheiding. Inmiddels werden ook al plannen gemaakt voor een nieuw stenen squadron gebouw. Het doodbloeden van de "Generaal Zegers Trofee" heeft bij de basiscommandant Kolonel J. v. Arkel de gedachte voedsel gegeven om iets nieuws te introduceren. In mei 1965 werd dan ook voor het eerst om de "van Arkel Trofee" gestreden. De half jaarlijkse prijs tussen 314 en 315 had als prijs een verzilverde "Smith and Wesson" en beoogde het schutterspijl bij de vliegers wat te verbeteren.
Op 4 november 1965 vloog de Elt. Buffart voor 314 meer uren bij elkaar dan welk ander squadron ooit in een héél jaar had gevlogen.Op sportief gebied is de prestatie van Kap. N.S. v. Beers bij de 7e vliegervijfkamp een uniek feit, de sportiviteit van vliegers kennende. Om in de sfeer te blijven werd ook dit jaar weer gewisseld in de top van het squadron. Kap. A.J.T. Lennarts nam in september het bevel over van Maj. F. Giebel. Het jaar werd beëindigd met het wederom houden van een "whisky-feest" dat naar nu blijkt traditioneel zal worden. Niet iedereen is bekend met het feit dat de opzet hiertoe gegeven is in 1962 door Kap. v.d. Heiden die het jaar met vriend en vijand wilde uitdrinken. In 1962 is toen een "Moser Perler" feest gehouden. In 1963 werd dit een groots wijnfeest en in 1964 voor het eerst een whisky-feest. Een ander traditioneel gebeuren uit deze jaren is het paaseieren zoeken. Dit evenement heeft de tijd echter niet overleefd. 1965 luidde op Volkel al het vertrek van de F-84F aan, maar werd tevens nog het jaar waar in geen enkele Streak crashte.

<<<----- Vorige - Volgende ----->>